Αρθροπλαστική ισχίου μετά από προηγηθέν κάταγμα λεκάνης ή κοτύλης

αρχείο λήψης (3)Αρθροπλαστική ισχίου μετά από προηγηθέν κάταγμα λεκάνης ή κοτύλης για την αποκατάσταση του μήκους και των στροφικών παραμορφώσεων που προκύπτουν λόγω της κάκωσης. Η αρθροπλαστική ισχίου σε έδαφος κατάγματος είναι μια επιπλεγμένη επέμβαση διότι η ανατομία της περιοχής είναι σοβαρά παραβιασμένη.

Τα κατάγματα λεκάνης είναι σοβαρές κακώσεις ιδιαίτερα αν δεν χειρουργηθούν αρχικά μπορεί να οδηγήσουν στη λεγόμενη μετατραυματική αρθρίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με πόνο και δυσκολία στη βάδιση.

Αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενείς που κατά την παιδική τους ηλικία είχαν προσβληθεί από τη νόσο Perthes ή με συγγενή παραμόρφωση του ισχίου ή άγνωστης αιτιολογίας, σταδιακά εξελισσόμενη νόσος Perthes χαρακτηρίζεται από νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, η οποία αναγεννάται, έχοντας όμως χάσει το αρχικό συμμετρικό της σχήμα, με αποτέλεσμα την χωλότητα και τον περιορισμό της κινητικότητας του ισχίου και σε τελικά στάδια την ανισοσκελία και την αρθρίτιδα.

Στο ICAROS γίνεται αποκατάσταση της άρθρωσης με νέου τύπου μεγάλες κεραμικές κεφαλές και πλαστική αποκατάσταση των μυών με οστεοτομία του μείζονα τροχαντήρα, εάν είναι απαραίτητο.

Συγγραφή:

Ελευθέριος Τσιρίδης MD, MSc (Orth)(London), DMed, PhD, FRCS, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ορθοπεδικής Εταιρίας Ισχίου.Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Κέντρο Αρθροπλαστικής ICAROS (International Center for Arthroplasty & Revision Orthopaedic Surgery).