αρχείο λήψηςΗ άρθρωση του γόνατος υφίσταται συχνότερα κακώσεις συγκριτικά με το ισχίο, οι οποίες οφείλονται είτε σε φθορά λόγω υπερχρησίας, είτε σε τραυματισμούς είτε σε νόσους.

Αποτελείται από την επιγονατιδομηριαία και την κνημομηριαία άρθρωση, τις οποίες συγκροτούν 4 οστά: το μηριαίο οστό που είναι το μακρύτερο οστό του ανθρώπινου σώματος, η κνήμη στην οποία στηρίζεται το μηριαίο οστό, η περόνη που βρίσκεται στην έξω πλευρά της κνήμης και η επιγονατίδα που βρίσκεται μπροστά από την άρθρωση.

Τις καταλήξεις των οστών προστατεύει ο αρθρικός χόνδρος, απορροφώντας τους κραδασμούς και κατανέμοντας ομοιόμορφα τις φορτίσεις που δέχονται.

Μεταξύ των αρθρούμενων οστών παρεμβάλλονται οι 2 μηνίσκοι, ο ρόλος των οποίων είναι η απόσβεση των ασκούμενων πιέσεων.

Το σύνολο της άρθρωσης σταθεροποιούν οι αποτελούμενοι από ίνες κολλαγόνου σύνδεσμοι, οριοθετώντας το εύρος των κινήσεών της :

  1. Ο πρόσθιος χιαστός, που εντοπίζεται στο κέντρο του γόνατος και συνδέει το μηριαίο με την κνήμη, αποτρέπει την στροφή και την πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό.
  2. Ο οπίσθιος χιαστός που βρίσκεται στο κέντρο και πίσω από την άνω επιφάνεια της κνήμης και εμποδίζει την ολίσθηση της κνήμης προς τα πίσω σε σχέση με το μηριαίο.
  3. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος που συνδέει το εσωτερικό τμήμα της κνήμης με το εσωτερικό τμήμα του μηριαίου και αντιστέκεται σε δυνάμεις που τείνουν να κινήσουν το γόνατο προς τα μέσα (βλαισότητα).
  4. Ο έξω πάγιος σύνδεσμος, ο οποίος συνδέει το μηριαίο οστό με την κεφαλή της περόνης και αντιστέκεται σε δυνάμεις που προσπαθούν να κινήσουν την άρθρωση από τα έξω.

Η συνηθέστερη αιτία πόνου στο γόνατο είναι η οποιασδήποτε μορφής αρθρίτιδα και κυρίως η οστεοαρθρίτιδα, η οποία καταστρέφει τον αρθρικό χόνδρο, με αποτέλεσμα την τριβή και εν τέλει τη φθορά των οστών.

Άλλες μορφές αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα, οι οποίες με διαφορετικούς μηχανισμούς επιφέρουν την ίδια φθορά, χωρίς όμως να είναι οι μοναδικές αιτίες που σε τελικά στάδια μπορούν να οδηγήσουν σε ανικανότητα τέλεσης και των απλούστερων καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις η αντικατάσταση της φυσικής άρθρωσης του γόνατος με μια τεχνητή είναι η μοναδική θεραπευτική λύση.