αρχείο λήψης (1)Η άρθρωση του ισχίου αποτελεί μια από τις ισχυρότερα φορτιζόμενες αρθρώσεις, καθώς στηρίζει το σώμα σε όρθια στάση και βοηθά στη περιστροφή και κάμψη του ποδιού. Αποτελεί δε την κύρια σύνδεση μεταξύ των οστών των κάτω άκρων με τη λεκάνη και τον σκελετό του κορμού.

Είναι σφαιροειδής με περιορισμένο εύρος κινήσεων, αλλά εξαιρετικά σταθερή και γι’ αυτό το λόγο δύσκολα εξαρθρώμενη. Σχηματίζεται από το ανώτερο, σφαιρικό τμήμα του μηριαίου οστού, που ονομάζεται κεφαλή (femoral head) και την κυπελοειδή υποδοχή της στη λεκάνη, τη λεγόμενη κοτύλη της πυέλου (acetabulum).

Οι επιφάνειες και των δύο είναι επικαλυμμένες με αρθρικό χόνδρο, ο οποίος συνδυαστικά με το αρθρικό υγρό προσφέρει μια ολισθηρή επιφάνεια προστατεύοντας έτσι τα οστά από τις τριβές και από τις φθορές. Η άρθρωση σταθεροποιείται από τους συνδέσμους και τους τένοντες και κινείται από μύες

Εξαιτίας της λειτουργικής της φύσης, η άρθρωση του ισχίου υπόκειται και ισχυρά φορτία και είναι εκτεθειμένη σε τραυματισμούς αλλά και αλλοιώσεις, που προκαλούνται από τη φθορά των χόνδρων, ή εκφυλιστικές παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, με αποτέλεσμα τη έκπτωση της ικανότητας του ανθρώπου να κινείται ανώδυνα.

Γίνονται αντιληπτές από τον πόνο που προκαλούν, ο οποίος είναι σταδιακά επιδεινούμενος.