Θεραπεία Οστεονέκρωσης

 

Οστεονέκρωση ή άσηπτη νέκρωση προκαλείται από έλλειψη αιμάτωσης του οστού και προσβάλλει συνήθως το μηριαίο οστό και τις αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται σε άγνωστη αιτία σε ένα ποσοστό περίπου 70%, ενώ σε ένα 30% οφείλεται σε μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης ή ανολογικών φαρμάκων ή σε κάποιες δυσκρασίες του αίματος ή των λιπιδίων.

Για την αποκατάσταση του προσβεβλημένου οστού, σε σοβαρές περιπτώσεις οστεονέκρωσης, απαιτείται αρθrοπλαστική. Στα αρχικά όμως στάδια μπορεί να θεραπευθεί με αναζωογόνηση του νεκρού οστού με 2 ειδικές μεθόδους που εφαρμόζονται στο ICAROS:

  1. Οστική αυτομεταμόσχευση τμήματος της περόνης του ιδίου του ασθενούς.
  2. Με την μεταμόσχευση σπογγώδους οστού από το λαγόνιο, ενισχυμένο με βλαστοκύτταρα σε αριθμό 30.000 κύτταρα ανά κυβικό εκατοστό.

Το πρωτόκολλο αυτό εφαρμόζεται στο ICAROS με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η οστεονέκρωση είναι διαφορετική του οστικού οιδήματος που αποτελεί παροδική βλάβη του οστού χωρίς νέκρωση. Επίσης, η παροδική οστεοπόρωση του μηριαίου ή του γόνατος είναι μια εποχική νόσος που περνά συνήθως χωρίς θεραπεία και συμβαίνει μετά από τραυματισμούς ή κατά την εγκυμοσύνη.

Το ICAROS αναλαμβάνει ασθενείς που πάσχουν από όλες τις προαναφερθείσες παθήσεις. 

Η παρακολούθηση τους πρέπει να κρατά τουλάχιστον 1 χρόνο, απαiτούνται το ελάχιστο 2 μαγνητικές τομογραφίες και εάν υπάρξει καταστροφή του οστού γίνεται οστεομεταμόσχευση ή αντικατάσταση της άρθρωσης.